Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 11 vasario d. 16:47
Kvėpuojanti teatru. Jūratė Onaitytė (nemokamai pamatykite spektaklių ir filmų įrašus)
Jūratė Onaitytė

J. Onaitytė spektaklyje „Heda Gabler“ | LRT mediateka

Jūratė Onaitytė (g. 1954 m. vasario 11 d. Vilniuje) – Lietuvos teatro ir kino aktorė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė.

1976 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją (dab. Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Nuo 1976 m. dirba Kauno dramos teatre. Per savo karjerą aktorė dirbo su žymiausiais Lietuvos teatro bei kino režisieriais: E. Nekrošiumi, G. Padegimu, J. Jurašu, J. Vaitkumi, G. Varnu, O. Koršunovu, A. Puipa, A. Žebriūnu, A. Grikevičiumi, G. Lukšu, B. Talačka. J. Onaitytė yra gavusi Fortūnos ir Kristoforo premijas, Sidabrinę gervę, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premiją.

Tai aktorė savo gyvenimą atidavusi teatrui ir kūrybai. Šių metų vasario mėnesį J. Onaitytei sueina 68–eri metai. Šia proga kviečiame prisiminti ir pažiūrėti aktorės sukurtus vaidmenis teatre ir kine:

1. A. Puipos vaidybinis filmas „Moteris ir keturi jos vyrai“

Filmas sukurtas pagal danų rašytojo H. Drachmano novelę „Romanas kopose“. Jūratė Onaitytė filme sukūrė Moters vaidmenį. Čia taip pat pamatysite Kostą Smoriginą, Antaną Šurną, Vidą Petkevičių, Saulių Balandį, Povilą Gaidį, Vytautą Paukštę ir kitus puikiai pažįstamus aktorius. Filmas nukelia į XIX a. Kuršių neriją. Vieną dieną į žvejo trobelę užklysta nepažįstamoji, kurios mylimąjį pasiglemžė jūra. Taip prasideda istorija…

Žiūrėkite čia.

2. G. Padegimo spektaklis „Kreditoriai“

Spektaklis pastatytas pagal garsaus švedų dramaturgo A. Strindbergo to paties pavadinimo pjesę. J. Onaitytė čia sukūrė Teklės vaidmenį. Spektaklyje analizuojama žmogaus prigimtis, psichologija, manipuliacijos ir keršto problematika.

Žiūrėkite čia.

Susiję:

3. B. Talačkos vaidybinis filmas „Raudonmedžio rojus“

Klasika tapęs penkių dalių filmas, sukurtas pagal rašytojo Vytauto Sirijos Giros romaną. Pasirodęs 1980 m. filmas pavergė Lietuvos žiūrovų širdis. Vargu, ar Lietuvoje yra žmogus negirdėjęs šio filmo pavadinimo. Viena iš „Raudonmedžio rojaus“ sėkmės paslapčių – itin talentingų aktorių komanda: Valentinas Masalskis, Nijolė Oželytė, Vytautas Grigolis, Rūta Staliliūnaitė, Vladas Bagdonas, Gražina Balandytė ir kiti. Jūratė Onaitytė filme vaidino Anitą. Filmas nukelia į tarpukario laikų Kauną ir pasakoja miesto inteligento, daktaro Karolio Tuleikio, istoriją.

Žiūrėkite čia.

4. J. Jurašo spektaklis „Smėlio klavyrai“

1990 m. buvo įkurta ilgoji Nacionalinio Kauno dramos teatro salė. J. Jurašo „Smėlio klavyrai“ buvo pirmasis joje pastatytas spektaklis. Pjesę parašė A. M. Sluckaitė pagal J. Bobrowskio romaną „Lietuviški fortepijonai“. Spektakliui buvo naudojamos tonos smėlio, suvežtos iš Anykščių smėlio karjerų. J. Onaitytė spektaklyje vaidino Tūtą ir Aną Reginą.

Žiūrėkite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!