Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 9 gegužės d. 10:20
Kas buvo Liudvikas Solskis?
Ludwik Solski

Liudvikas Solskis | Autorius nežinomas

Ludwik Solski arba Liudvikas Solskis (g. 1855 m. sausio 20 – m. 1954 m. gruodžio 19 d.) – lenkų teatro aktorius, režisierius ir vadybininkas. Per visą savo karjerą L. Solskis sukūrė beveik tūkstantį skirtingų vaidmenų. Paskutinį kartą ant scenos užlipo būdamas devyniasdešimt devynerių metų.

Mokėsi Tarnovo gimnazijoje, tačiau jos nebaigė – 1875 m. išsikraustė į Krokuvą ir pradėjo vaidinti masinėse scenose. Jį pastebėjo ne vienas režisierius, tad darbo vis daugėjo. 1883 m. įsidarbino Krokuvos teatre, toliau karjerą tęsė Lvive. Grįžęs į Krokuvą, tapo teatro direktoriumi. I pasaulinio karo metais dirbo Varšuvoje, Krokuvoje, Poznanėje.

L. Solskis vaidybos pagrindų mokėsi iš Stanisław Koźmian – žymiosios “Krokuvos mokyklos” kūrėjo. Ši vaidybos kryptis buvo grįsta psichologiniu realizmu ir trupės bendruomeniškumu. L. Solskis puikiai įvaldė S. Kozmiano mokyklos pagrindus ir sukūrė daug įsimintinų vaidmenų: Kaligulą, Judą Iskariotą, pagrindinius vaidmenis Šekspyro, Moljero pjesėse.

Susiję:

L. Solskis buvo talentingas režisierius. Jis „užaugino“ ne vieną žymiausių Lenkijos teatro aktorių kartą. „Mes jo labai bijojome, juk buvome tokie jauni! <…> Priešais mūsų akis jis dirbo dviejų, trijų žmonių darbą… kartais jis net „pasiketurgubindavo“, – prisimena aktorius Leszczynski.

Nuo 1946 m. Krokuvoje veikia Liudviko Solskio aukštoji teatro mokykla. Šioje mokykloje dėstė tokios tarptautinės teatro įžymybės kaip Tadeusz Kantor, Jerzy Jarocki, Krystian Lupa, Krzysztof Penderecki, Anna Polony ir kiti. Liudviko Solskio aukštosios teatro mokyklos alumni sąrašas taip pat įspūdingas: Jerzy Grotowski, Zbigniew Cybulski, Jerzy Stuhr, Krystian Lupa, Grzegorz Jarzyna, Krzysztof Warlikowski, Magdalena Cielecka ir kiti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!