Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 1 birželio d. 16:46
Vilniaus dailės akademijos Fotografijos, animacijos ir medijų meno (FAMM) katedros magistrantų baigiamoji paroda „Kalnai ir griovos“

FAMM magistrantai. Fot. Agnė Kanapienytė

Gegužės 31 d. (trečiadienį) Vilniuje, Lietuvos fotomenininkų sąjungos galerijose atidaryta Vilniaus dailės akademijos Fotografijos, animacijos ir medijų meno (FAMM) katedros magistrantų baigiamoji paroda „Kalnai ir griovos“.

Nematomos, mūsų vaizduotės ir regos ribas peržengiančios jėgos formuoja žemės reljefą, kurio ikoniškiausi elementai – kalnas ir griova. Jie yra vienas kito priešingybė ir kartu negali egzistuoti vienas be kito. Tačiau kalną ir griovą galime suvokti ne tik kaip žemės paviršiaus formas, bet ir kaip žmogiškos patirties, žinojimo ir jo permąstymo archetipus. Jei kalną įsivaizduotume kaip tvirto žinojimo, įsitikinimo ar net dogmos metaforą, griova yra tai, kur atsiduriame to žinojimo ir tikėjimo netekę, kai išmoktų tiesų kalnas išslysta mums iš po kojų ir jo šlaitu nusiritame į abejonės, nežinios ir netikrumo dugną. Bet iš ten gali atsiverti kitas šlaitas ir kitas kalnas, į kurį galime įkopti ar net užbėgti.

Fot. Agnė Kanapienytė

Fot. Agnė Kanapienytė

Ko griebtis, kai suvoki, kad visą gyvenimą tikėjai meno kūrinių originalais, kurių niekada nematei? Kaip panardinti žiūrovą į meno patyrimą nepasitelkiant patogiausių savo taisykles diktuojančių įrankių? Kokios mūsų neprisimenamos ir nesuvokiamos jėgos formuoja mus ir mūsų aplinką dar nuo tų laikų, kai mūsų nebuvo? O kokią ateities atmintį jau dabar formuoja mūsų veikimas šią akimirką? Kodėl emociškai prisirišame prie toksiškų vietovaizdžių, kurie patys kelia grėsmę aplinkai? Galbūt todėl, kad ir juose galime išmokti jausti grožį, jei sugebėsime atsieti jį nuo įprastai suvokiamos estetikos, o patys suprasime, kad tam net nebūtinas menininko išsilavinimas ir statusas?

Kartu galbūt suprasime ir tai, kad nesamas, įsivaizduojamas, nujaučiamas mūsų pačių kūnas gali pasakyti daugiau nei atpažįstama fizinė jo būtis, net jei jis pavirsta abstrakčiais, neapčiuopiamais, vaiduokliškais ornamentais. Galiausiai, gali paaiškėti, kad paties racionalaus žinojimo ir samprotavimo kalną prasmingiau iškeisti į ritualinio kūniško patyrimo, intuityvaus pažinimo, alternatyvių tikėjimo sistemų ir pakeistų sąmonės būsenų griovą – tam, kad pakiltume į kitą, galbūt efemerišką, bet platesnį horizontą atveriantį viršukalnį. Net jei teks į jį bėgti neturint laiko viską ramiai apmąstyti.

Jurijus Dobriakovas

Fot. Agnė Kanapienytė

Fot. Agnė Kanapienytė

Menininkai:

Prospekto galerija, Gedimino pr. 43:

Linas Kristupas Gabrielaitis
Skaistė Jauraitė
Tamara Pathak
Austėja Riškutė
Ugnė Šiaučiūnaitė

Vilniaus fotografijos galerija, Stiklių g. 4:

Gabija Vėja Bagdonaitė
Marius Kavaliauskas
Vytautas Kuklys
Kotryna Kvedarytė
Kotryna Sajevičiūtė
Gabrielė Monginaitė
Saulė Norkutė
Vladislav Novicki

Parodos dalis Prospekto galerijoje veiks iki birželio 17 d., o Vilniaus fotografijos galerijoje – iki birželio 24 d.

Galerijų darbo laikas:
II–V: 12–18 val., VI: 12–16 val.

Vieši baigiamųjų magistrų darbų gynimai vyks birželio 7–8 d. Gynimų tvarkaraštis:
http://docs.google.com/…/1pijkXYd567XpwNVSCtUrMMPhSsL4d…

Parodą rengia VDA FAMM katedra kartu su Lietuvos fotomenininkų sąjunga. Paroda yra VDA baigiamųjų darbų parodos „Graduation Show 2023“ dalis.
Daugiau https://vdagraduation.lt

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!