Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 8 gruodžio d. 13:21
Klaipėdos ir Telšių tandemas jaunųjų juvelyrų parodoje

Jorilės Švedaitės bakalauro baigiamojo darbo fragmentas iš juvelyrikos instaliacijos „Collect“, 2023 (darbo vadovė doc. N. Poškutė-Jukumienė)

Gruodžio 7 dieną Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje atidaryta Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Metalo meno ir juvelyrikos programos studentų kursinių ir bakalauro baigiamųjų darbų paroda „VDA TF MMJ BA I-IV“, kurioje žiūrovai provokuojami diskusijai: kokia yra šiuolaikinė juvelyrika?

„Į klausimą apie šiandienos juvelyrikos tendencijas dažnas negalėtų atsakyti arba mėgintų subjektyviai aiškintis, kliaudamasis vartotojiškos patirties kontekstu. Kad ir kokia kryptimi plėtotųsi mintys, diskusijų centre atsidurs tai, ką parodoje pristatys jaunieji menininkai ir išvys žiūrovas“, – sakė parodos kuratorė, VDA Telšių fakulteto Metalo meno ir juvelyrikos studijų programos vadovė doc. Neringa Poškutė-Jukumienė.

Parodoje pristatomi studijų procese vykusių tyrimų (meninių, technologinių, socialinių, tarpdisciplininių) kūrybiniai rezultatai. Talkinant doc. N. Poškutei-Jukumienei ir dėstytojai doc. Beatai Zdramytei, studentų darbus Klaipėdos galerijoje įkurdino Indrė Armanavičiūtė, Greta Žymantaitė, Jeronimas Vernys ir Jokūbas Naudžiūnas. Anot parodos rengėjų, žiūrovus pasitinkanti ekspozicija – lyg baltas popieriaus lapas, kuriame nieko rašyti nebereikia, reikia tik įsižiūrėti ir gebėti perskaityti.

Rugilės Titaitytės juvelyrinis objektas iš kolekcijos „Šuka“ (V semestro kursinis darbas, 2022 (dėstytoja doc. Neringa Poškutė-Jukumienė)

Ekspozicijoje atkreipiamas dėmesys į beveik neribotas kūrybos galimybes: kas, rodos, yra neįmanoma, gimsta juvelyriniu meno kūriniu, patenkindamas kūrėjo vidinį smalsumą. „Vienintelės Lietuvoje universitetinės Metalo meno ir juvelyrikos studijos Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete traukia saviraiškos laisve. Juvelyrus, metalo menininkus, dizainerius, kalvius ruošianti studijų programa tuo ir patraukli, kad suteikiama beribė erdvė kūrėjui augti“, – sako parodos kuratorė.

Pagal Lietuvos demografinės statistikos duomenis, kasmet į kūrybinį ar individualaus verslo pasaulį išleidžiama nauja karta nėra maža, tačiau įsitvirtinti pavyksta beveik visiems. O tai, kad juvelyrika paprastai yra mažo mastelio, sąlygoja jos paslankią poziciją ir vizualaus meno sklaidos lauke. Nors visame pasaulyje juvelyrika yra lygiavertė kitų kūrybinių medijų kontekste, Lietuvoje šis požiūris vis dar nėra gajus, tad svarbu akcentuoti šiuolaikinės juvelyrikos galimybes. Ji ne tik puošia – ji pajėgi suteikti žmogaus kūnui vienokių ar kitokių prasmių, plėsti asmeninių suvokimų ir interpretacijų lauką. Jei ant baltu sniegu pakloto paviršiaus norisi palikti pėdsaką, tai tas akcentas ir yra juvelyrika.

Mokslų daktarė, menotyrininkė Jurgita Ludavičienė apie Telšiuose – menų mieste – augančias asmenybes yra pasakiusi: „Naujos kartos naujai iškepti juvelyrai. Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas jau kelintą dešimtmetį kasmet įlieja šviežio kraujo į šiuolaikinės lietuvių juvelyrikos sceną. Juvelyrika yra būdas kalbėti apie pasaulį, visada tą sakau. O šitie bakalaurai kalba apie jausmus ir patirtis. Kiekvieną kartą pradžia yra Telšiuose – paskui jau galima taikytis į Amsterdamą, Londoną ar Stokholmą. Bet tai, ką gauni iš tų žemų debesų, ežero, neišvengiamos fizinės vienatvės, derančios su vidiniu atvirumu pasauliui, akistatos su savimi, amato, kasdien metančio tau iššūkį, yra bagažas, kuris visą laiką lieka su tavim ir kuriuo gali didžiuotis“.

Parodoje pristatomas Jonės Bubinaitės bakalauro baigiamasis darbas „Laukimas“, 2022 (darbo vadovė doc. N. Poškutė-Jukumienė)

Parodoje pristatomi darbai atskleidžia studijų procese išmoktas pamokas, jų nuoseklumą nuo teorijos ir kompozicijos, vizualiosios raiškos medijų ir metalo technologijų pagrindų iki pavienių funkcionalių ir konceptualių objektų sukūrimo, pereinant prie ugdymo tyrinėti keliamą problematiką.

Į kūrybines industrijas vis labiau integruojantis skaitmeninių technologijų naujovėms, šiose metalo meno ir juvelyrikos studijose ieškoma balanso su gilias tradicijas ir unikalią vertę turinčiomis klasikinėmis technologijomis. Parodoje „VDA TF MMJ BA I-IV“ atsispindi, kaip  studijų metu išmokti dalykai talkino dalyvaujant Telšių fakultete rengiamose kūrybinėse dirbtuvėse, tarptautiniuose projektuose, rengiant parodas Lietuvoje ir svetur.

Paroda kviečia praplėsti matymo ir suvokimo apie šią meno sritį teritoriją, išbandyti ir pasimatuoti jaunųjų menininkų autorinius sprendimus, galiausiai – išdrįsti juvelyriką suvokti kitaip.

Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6, Klaipėda) parodą nemokamai kviečiame apžiūrėti iki gruodžio 30 d. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!