Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 18 gruodžio d. 01:13
Į „Menininko anketos“ klausimus atsako tapytojas ir grafikas Andrius Bursovas

Andrius Bursovas. Nuotr. iš asmeninio archyvo

„Menininko anketa“ – išskirtinė „Vilniaus galerijos“ portalo rubrika. Jos pašnekovai turi galimybę iš daugiau nei dvidešimties paruoštų klausimų išsirinkti juos labiausiai dominančius. Šįkart į klausimus atsako tapytojas ir grafikas Andrius Bursovas. 

Kaip apibūdintumėte savo kūrybą? Kas paskatina jus kurti? Kas ir kodėl tampa jūsų kūrybos objektu, tema, motyvais?

Iš šalies gana sudėtinga įvertinti savo kūrybą, tačiau galėčiau teigti, jog bandau jungti senąsias technologijas šiuolaikiškai ir nestandartiškai. Visuomet ieškau kažko naujo: technikos, idėjos ar medžiagos… Būtent novatoriškumo siekis, kiti menininkai mane skatina judėti pirmyn. Dažnai mano kūrybos elementu tampa kasdieniai objektai ar nestandartiniai daiktai, kurie lyg ir neturi meninės vertės, pvz.: menininko knyga iš kaladės ar plytų… Kurdamas dažnai kliaujuosi „free-jazz” metodu arba kitaip – Jack’o Kerouac’o laisvuoju rašymu, kai neapsiriboji ir tarytum tapai paveikslą iš po ranka pasitaikiusių dažų, paletėje sumaišęs bet kurias dvi ar tris spalvas tam, kad viskas būtų kuo nuoširdžiau ir momentiška, kadangi „feel’ą” galima greitai pamesti…

Andriaus Bursovo parodos „Nenutiestas takas” fragmentas. Fot. Tamara Pathak

Kokie kūrėjai darė arba iki šiol daro jums įtaką? Kurių menininkų darbai, filosofija artimiausia jūsų idėjoms?

Ganėtinai daug galėčiau išvardyti tiek Lietuvos, tiek pasaulio garsių žmonių pavardžių nuo muzikos iki teatro… Tačiau didžiausią įtaką padarė Davido Lyncho filmai bei grafika, „Beat Generation” judėjimas bei šiam judėjimui priklausantys rašytojai, o iš Lietuvos – grupė „24”, Šarūnas Sauka, Rimvydas Kepežinskas bei Matas Dūda. O šiuo metu – William Kentridge, Marina Abramovič, Dainius Liškevičius, Marija Marcelionytė-Paliukė, Česlovas Lukenskas bei Simonas Kuliešis.

Kur studijavote ir kas buvo/yra jūsų pagrindiniai mokytojai? Koks jūsų santykis su dėstytojais ir kokia jų įtaka kūrybai?

Vis dar studijuoju paskutiniame bakalauro kurse Vilniaus dailės akademijoje. Grafikos katedra man yra tiesiog perlas, o joje esantys žmonės – lyg šeima.

Kaip manote, koks yra didžiausias iššūkis menininkui? Ar jums tenka susidurti su kūrybinėmis krizėmis? Iš kur jos kyla ir kaip pavyksta su jomis susitvarkyti?

Andriaus Bursovo parodos „Nenutiestas takas” fragmentas. Fot. Tamara Pathak

Manyčiau, jog didžiausias iššūkis – didi tinginystė, nuo kurios daugeliui sunku pabėgti, o geriausias vaistas nuo jos – darbas bei žinojimas, kad mirsi. Dažnai menininkams sukliudo depresija, alkoholis, narkotikai, ligos bei, žinoma, išskirtinis jų trapumas ir jautrumas. Šios priežastys ne tik kenkia menininkui, bet dažniausiai ir padeda išreikšti save kūryboje. Ne veltui dažnai žmonės sako, jog menininkai kažkokie keisti, disocialūs, narkomanai ar valkatos; tiesiog jie dažniausiai lieka nesuprasti ir yra trapūs, kaip gėlelės, bando išreikšti savo pasaulį kitaip…

Koks didžiausią įspūdį jums palikęs (užsienio ir/arba Lietuvos) muziejus ir kuriuos pasaulio muziejus labiausiai norėtumėte aplankyti ateityje? Kokios jūsų lankytos parodos buvo pačios įsimintiniausios?

 Dar nestudijuodamas menų apsilankiau Museo di Capodimonte Neapolyje, kur pamačiau didžiųjų meistrų darbus. Po keturių valandų muziejuje visiškai išsekau, kadangi įspūdis pirmą kartą matant tokių meistrų darbus, kaip Caravaggio, Titian, Raphael… Buvo tiesiog per daug…

Kokie jūsų mėgstamiausi rašytojai, mylimiausios ar didžiausią įtaką padariusios knygos (nebūtinai grožinės)? Koks jūsų / jūsų kūrybos santykis su literatūra? Galbūt, turite sau įsimintinų literatūrinių ištraukų, citatų, imponuojančių veikėjų? Gal net galėtumėte sugretinti save su vienu iš jų?

„Beat Generation“ rašytojai, Daniil Charms, Ričardas Gavelis, Škėma, Sigitas Geda, Parulskis, Marcelijus Martinaitis ir t.t.

„… poezija yra

eiti

į patį

vidurį

 

ir dainuoti.“

 

Jonas Mekas

 

Ar galėtumėte išvardinti 3-5 (arba daugiau) labiausiai patikusius filmus? Ar turite mėgstamų kino režisierių? Koks jūsų / jūsų kūrybos santykis su kinu, dramaturgija, video menu? Ar jūsų kūrybai būdingas siužetiškumas?

Mėgstamiausi kino režisieriai – Lynch’as, Scorcese, Tarkovskis, Kubrick, Mekas, Jodorowsky… O filmus suklasifikuot beveik neįmanoma…

Andriaus Bursovo parodos „Nenutiestas takas” fragmentas. Fot. Tamara Pathak

Susiję:

Kokios muzikos klausote? Kokie atlikėjai, grupės yra jūsų klausomų dainų sąrašuose? Koks jūsų / jūsų kūrybos santykis su muzika? Ar (ir jei taip – ko?) klausote kūrybinio proceso metu? Jei jūsų gyvenimas turėtų garso takelį, kokia daina, muzikos kūrinys tai būtų?

Daug įtakos padarė mano aplinkos ratas, kadangi daugelis draugų yra muzikantai. Šiaip per daug klausausi džiazo ir bliuzo bei seno roko ir, žinoma, daug lietuviškos muzikos… Niekad nepabostantis kūrinys – John Coltrane „My Favorite Things“.

Kokie jūsų kūrybiniai ateities planai? Didžiausia siekiamybė?

Didžiausia siekiamybė būtų kurti, nesvarbu, kas benutiktų. O šiaip, pabaigti bakalauro studijas, o tada, matyt, į magistrą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!