Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 28 lapkričio d. 09:15
Indijos „žaibų žemė“, garsėjanti arbata: ką galima pamatyti Dardžilinge?

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Apie Dardžilingo arbatą tikriausiai yra girdėję visi, bet ar daug žinote apie patį Dardžilingo miestą, iš kurio ir kilęs žymusis gėrimas? Smalsūs keliautojai, besidomintys gamta bei kultūrų įvairove, tikrai ras, ką čia pamatyti.

Dardžilingas įsikūręs Indijos šiaurės rytuose, maždaug 2 kilometrų aukštyje. Miestą, kuris tibetiečių kalba reiškia „žaibų žemė“, supa nuostabūs kalnų peizažai (čia pat išvysite trečią pagal dydį pasaulio viršūnę Kančendžangą (8586 m), o giedru oru tolumoje – jos seseris Lotsę ir Makalu bei patį Everestą), vingiuoja žymusis, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Dardžilingo Himalajų geležinkelis ir auga bene visoje planetoje geriama arbata. Būtent dėl arbatos plantacijų miestas ėmė plėstis ir tapo populiariu traukos centru tiek užsienio turistams, tiek pačios Indijos gyventojams.

Šiandien Dardžilinge ir jo apylinkėse yra 87 vadinamieji arbatos sodai, kuriuose dirba dešimtys tūkstančių žmonių, ir per metus pagaminama 9 milijonai kilogramų arbatos. Įdomu tai, kad arbata iš Dardžilingo dažnai prilyginama šampanui, mat jos autentiškumas taip pat grindžiamas panašiu geografiniu principu. Kalbant konkrečiau, Dardžilingo arbata vadinama tik šiame regione užaugintos arbatžolės, kurioms būdingas salsvas, šiek tiek muskato vyną primenantis skonis. Būtent dėl jo unikalumo ir sveikatai naudingų savybių Dardžilingo arbata taip išpopuliarėjo.

 

Dardžilingas pasižymi ryškia kultūrine įvairove: mieste sugyvena daugybė etninių ir religinių grupių, tarp kurių – gorkos, gurungai, kinai, tibetiečiai, limbai, magarai ir kt. Nors daugiausiai Dardžilinge kalbama nepalietiškai, kai kurios grupės turi savas kalbas, jų atstovai vis dar išlaikę savus papročius bei tradicijas. Ne nuostabu, kad mieste ir jo apylinkėse galima pamatyti tiek bažnyčių, tiek budistų vienuolynų, tiek kitokių šventyklų – čia vyksta religinės šventės, specifiniai ritualai.

Kita miesto pažiba – jau minėtas Dardžilingo Himalajų siaurasis geležinkelis (baigtas statyti 1881 metais) kartu su aukščiausia pasaulyje reguliarių keleivinių traukinių stotimi, į kurią veža žaisliniu pramintas traukinys. Ir nors toks apibūdinamas labai mielas, kalnų statumas, kurį jam tenka įveikti, toli gražu ne menkas. Traukinys važiuoja  80 kilometrų ir vos 61 centimetro pločio geležinkelio linija, prasidedančia 200 metrų aukštyje ir pakylančia į 2 kilometrų aukštį.

Dardžilingas išties yra kerinčio grožio miestelis. Jis patiks tiek mėgstantiems aktyvų poilsį (pastarojo mėgėjai gali leistis į daugybę pėsčiųjų takų, vedančių prie šventyklų, bažnyčių, botanikos sodų), tiek norintiems geriau pažinti vietines kultūras, pasigrožėti karnavalais, festivaliais ar tiesiog padegustuoti šviežios, neprilygstamo skonio arbatos. Na, o jei kelionė į Dardžilingą šiuo metu atrodo pernelyg tolima, galbūt, susidomėsite režisieriaus Wes Andersono filmu „Kelyje su Dardžilingu“?

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!