Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 21 liepos d. 15:36
Nepaprasta Loučeno pilies istorija
Loučeno pilis

Loučeno pilis. Pranešimo spaudai nuotr.

Visiems, kurie norėtų pabėgti nuo miesto šurmulio, rekomenduojame aplankyti netoli Prahos įsikūrusią Loučeno (Loučeň) pilį. Nuostabiame anglų stiliaus parke slepiasi Europos masto fenomenas – dešimties skirtingų sodo labirintų kompleksas, vieta, leidžianti ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir atsipalaiduoti bei medituoti. XIX amžiuje rūmuose dažnai svečiavosi menininkai. Kai pilies savininke tapo talentinga tapytoja Maria von Hohenlohe, pilyje apsilankydavo vokiečių poetas Raineris Marija Rilkė ir čekų kompozitorius Bedržichas Smetana.

Loučeno pilis

Loučeno pilis. Pranešimo spaudai nuotr.

Loučeno pilis yra apie 30 kilometrų į šiaurės rytus nuo Prahos. Tai viena iš nedaugelio pilių atidarytų lankytojams ištisus metus, todėl ją galima aplankyti tiek vasarą, tiek žiemą. Tai taip pat vienintelė pilis Čekijoje, kurioje veikia paroda apie Thurn-Taxis didikų giminę, gyvenusią pilyje nuo XIX amžiaus pradžios iki XX a. Ekspozicijoje pristatoma ne tik šeima, bet ir jų verslinė veikla, kuri daugiausia buvo susijusi su transporto ir pašto paslaugomis Italijoje ir Vidurio Europoje.

Aleksandro Thurn-Taxis 80-mečio nuotrauka | Thurn-Taxis šeimos archyvo nuotr.

Thurn-Taxis šeimos archyvo nuotr.

Loučeno pilis buvo pastatyta buvusios viduramžių tvirtovės vietoje. Dėl didelių nuostolių, padarytų per Trisdešimties metų karą, XVIII amžiaus pradžioje tuometinis tvirtovės savininkas nusprendė ją perstatyti į barokinius rūmus. Šalia pilies buvo pastatyta koplyčia, vėliau perstatyta kaip Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčia. 1809 m. princas Maksimilianas Thurn-Taxis nusipirko pilį, o jau 1813 m. joje priėmė Austrijos imperatorių ir Rusijos carą. Deja, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui rūmus apiplėšė sovietų kariuomenė, o daugelis brangių baldų dingo. Tada pastatą dar labiau nuniokojo Čekoslovakijos komunistinis režimas, kai jame buvo įkurta amatų mokykla. Pilies restauravimas užtruko, lankytojams ji buvo atidaryta 2007 m.

Loučeno pilis. Pranešimo spaudai nuotr.

Loučeno pilis

Loučeno pilis. Pranešimo spaudai nuotr.

Ištisus metus rūmuose organizuojama daug teminių ekskursijų ir lydinčių programų. Lankytojai ras atsakymus į šiuos klausimus: Kaip atrodė XIX amžiaus aristokratijos valgiaraštis? Kaip buvo švenčiamos Kalėdos? Kokie buvo įvairių tarnautojų įgūdžiai ir pareigos? Ką apie pilį manė aplinkinių kaimų gyventojai? Iš kur kilęs žodis TAXI?

Loučeno pilis. Pranešimo spaudai nuotr.

Ekskursijos po pilį pabaigoje nepraleiskite pilies parko labirintų, kuriuose verta pasiklysti ir akimirkai pasijusti kaip Alisa Stebuklų šalyje. Kiekvienas labirintas yra skirtingas, lankytojai gali atrasti, pavyzdžiui, kukmedžių, grindinio ir virvių labirintą, taip pat šviesos, akmens ir liečiamąjį labirintą.

Loučeno pilies parkas. Pranešimo spaudai nuotr.

Loučeno pilies parkas

Loučeno pilies parkas. Pranešimo spaudai nuotr.

Pilyje galima iš anksto užsisakyti pikniko krepšį (galima rinktis iš trijų variantų) arba pernakvoti pilies viešbutyje „Maxmilián“, kuris buvo atidarytas 2003 m.

Daugiau informacijos: https://www.zamekloucen.cz/en/



Ką pamatyti Čekijoje, kai Praha ir jos apylinkės jau aplankytos? Ieškantiems idėjų turiningoms ir aktyvioms atostogoms pristatome 10 įdomiausių vietų Pietų Bohemijoje.

 

Daugiau turiningų kelionių idėjų rasite mūsų skiltyje Mėgstantiems keliauti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!