Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 liepos d. 13:01
Orlicės upės pilių ir rūmų žavesys
Orlicės pilys

Potštejn pilies griuvėsiai | Fot. Martin Dusil

Orlicės kalnų regionas, Hradec Kralovės krašte, išlieka neatrastas rojus gamtos, žiemos sporto, dviračių, taip pat paminklų ir kultūros objektų mėgėjams. Orlicės upė, tekanti palei pietvakarinę Orlicės kalnų papėdę, susijusi su įspūdingomis pilimis ir pasakiškais rūmais, todėl ir vadinama Čekijos Luara. Istorinės rezidencijos, įsikūrusios prie Orlicės upės, vis dar yra buvusių didikų šeimų rankose, o jų savininkus galima sutikti apsilankymo metu. Orlicės upės pilis ir rūmai 2017 metais Europos Komisijos organizuojamame EDEN konkurse pelnė geriausios Europos turistinės vietos titulą.

Keturi rūmai – Častolovicė, Doudlebai, Potštejnas, Kostelecas prie Orlicės, bei dvi pilys – Potštejnas ir Liticė – vadinami Orlicės rūmais arba pilimis. XX amžiaus pabaigoje grąžinus konfiskuotą turtą, rezidencijos buvo kruopščiai restauruotos ir atvertos lankytojams. Visi rūmai yra senų didikų šeimų rankose arba ten gyvenančių privačių savininkų globoje. Pats savininkas Františekas Kinskis kelis kartus per metus vedžioja turistus po ampyro stiliaus Kosteleco prie Orlicės rūmus. Renesansiniai Častolovicės rūmai yra Dianos Phipps Sternbergos namai, barokiniai Potštejno rūmai yra privačiose Novačkovų šeimos rankose, o Doudlebų rūmai šimtmečius priklausė Bubnų šeimai.

Susiję:

Ekskursijos po Orlicės rūmus idealiai tinka šeimoms su vaikais. Neseniai rekonstruoti Potštejno rūmai siūlo originalią ekskursiją su barokiniais rūbais apsirengusiais gidais, kurie pasakoja apie didikų šeimų gyvenimą XVIII amžiaus pirmoje pusėje. Grafienė Anna Marie Harbuval Chamaré kartais pati veda turistus po rūmų patalpas. Apsilankymas rūmų požemyje, kur, pasak legendų, pilna paslaptingų istorinių asmenybių šmėklų, taip pat yra nepakartojama patirtis. Neįprastas labirintas, puikiai tinkantis vaikų žaidimams, įsikūręs pilies parke, jame yra elementų ir žaislų, susijusių su Čekijos karaliaus Karolio IV gyvenimu. Častolovicės rūmų parkas slepia zoologijos sodą ir baltųjų danielių fermą. Častolovicės ir Kosteleco prie Orlicės rūmus jungia dviračių takas, vedantis per parkus. Tai taip pat malonių pasivaikščiojimų vieta šeimoms su vežimėliais ir mažais vaikais.

Orlicės pilys

Potštejn pilies ekskursijos | Fot. Ondřej Littera

Rūmų lankymą galima suderinti su pasivaikščiojimu po rūmų parkus, pasivažinėjimu dviračiais palei Orlicės upę arba apsilankymu rūmų kavinėse, konditerijose ir restoranuose. Pavyzdžiui, Potštejno rūmų konditerijoje galite paragauti naminių desertų ir tradicinio medaus. Gražus vaizdas į Kosteleco prie Orlicės parką atsiveria iš kavinės ir restorano „Toniova“ terasos. Doudlebų rūmų ir parko komplekse dažnai vyksta žemės ūkio mugės.

Orlicės pilys ir rūmai turi visiškai unikalią atmosferą. Jie nekonkuruoja su savo turizmo pasiūlymu, o papildo vienas kitą. Dėl to lankytojai gali susipažinti su turtingu Orlicės kalnų regiono kultūriniu, istoriniu ar architektūriniu paveldu.


Ką pamatyti Čekijoje, aplankius Čekijos Luarą? Ieškantiems idėjų turiningoms ir aktyvioms atostogoms pristatome 10 įdomiausių vietų Pietų Bohemijoje.

Daugiau turiningų kelionių idėjų rasite mūsų skiltyje Mėgstantiems keliauti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!