Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 gruodžio d. 15:23
Ryškiausi teatro veidai: Tadashi Suzuki (pamatykite spektaklio įrašą)
Suzuki

T. Suzuki | N. Szinhaz nuotr.

Tadashi Suzuki (g. 1939 m. birželio 20 d., Shizuoka, Japonijoje) – japonų teatro režisierius, rašytojas ir filosofas.

T. Suzuki į teatro veiklą įsitraukė septintame dešimtmetyje, kuomet susidomėjo angura (japonų teatrinio avangardo judėjimu). Netrukus pats įkūrė trupę, pavadinimu Waseda Little Theatre. Tuo metu Tadashi pradėjo vystyti Suzuki metodą, kuris puikiai žinomas ir šiandien.

1976 m. savo teatrą T. Suzuki iš Tokijo perkėlė į mažą kalnų kaimelį Togą. Dabar teritorijoje yra šeši teatrai, repeticijų erdvės, biurai, restoranai. Togoje ištisus metus vyksta spektakliai, performansai, konkursai ir kūrybinės dirbtuvės.

Susiję:

Tadashi Suzuki per savo karjerą pastatė dešimtis spektaklių, tarp jų „Dionisą“, „Karalių Edipą“, „Elektrą“, „Karalių Lyrą“. Režisierius yra dirbęs visame pasaulyje: Amerikoje, Vokietijoje, Pietų Korėjoje ir t.t. Savo patirtį ir metodą T. Suzuki yra užrašęs ir išleidęs nemažai knygų. Į lietuvių kalbą išversta viena – „Kultūra – tai kūnas“.

Ko gero didžiausio žinomumo T. Suzuki susilaukė dėl savo sukurto metodo. Suzuki metodo pratimai – tikras iššūkis aktoriams, nes yra ne tik fiziškai, bet ir emociškai sudėtingi. Juos atliekant, svarbiausia stengtis kiek įmanoma didinti koncentraciją, sąmoningumą, kūno pojūčius. Atlikdami Suzuki pratimus aktoriai turi mokėti išbūti nepatogiose, baugiose padėtyse, tačiau išlikti ramūs. Prieš pradedant mokytis, T. Suzuki aktoriams dažnai pateikia štai tokius reikalavimus:

  • Kvėpuoti pro nosį.
  • Trepsint siųsti energiją ne grindims, o žemei po jomis.
  • Išlaikyti kūną laisvą, bet koncentruotą.
  • Būti susikaupusiems ir sąmoningiems.
  • Leisti sau paklysti vaizduotėje.
  • Išlaikyti veidą be jokių emocijų.
Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!