Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 12 sausio d. 17:31
Tinklalaidė „Pirmoji nata“: kompozitorius ir atlikėjas Jonas Jurkūnas

 

Jūsų dėmesiui – nauja tinklalaidė „Pirmoji nata“, kurios vedėjas – kompozitorius Martynas Bialobžeskis. Šių laidų metu jis kalbins Lietuvos muzikos kūrėjus, iš kurių bandys išgauti jų asmenines pasiruošimo kūrybiniam procesui paslaptis. Laidos autorius įsitikinęs, kad kompozitoriaus patirtys kasdieniniame gyvenime, to gyvenimo ritmika, įprastiniai ritualai bei santykis su aplinka ne mažiau svarbūs, naujus sumanymus skatinantys komponentai, nei pats kūrybos veiksmas.

Martynas Bialobžeskis | Jono Krivicko nuotr.

Kaip kasdienybė veikia kūrybą? Kokią įtaką muziką kuriančių žmonių idėjoms turi juos supanti aplinka? Kada geriau kurti muziką – vasarą ar žiemą, ankstų rytą ar kai už lango jau tamsu? Šie ir kiti klausimai bei atsakymai į juos – tinklalaidžių projekte „Pirmoji nata“, kuriame, be pašnekovų balsų, taip pat skambės jų sukurti muzikiniai kūriniai ar jų ištraukos.

Pirmasis laidos svečias – kompozitorius, atlikėjas ir dėstytojas Jonas Jurkūnas, kuris dalinosi savo įžvalgomis apie pasiruošimo kūrybiniam procesui ypatumus, pasakojo apie buvusią aistrą kavai, bene smagiausią darbo vietą ir per naktį parašytą simfoninį kūrinį.

Jonas Jurkūnas | Algirdo Kubaičio nuotr.

Jonas Jurkūnas gimė 1978 m. Vilniuje. Baigė Salomėjos Neries gimnaziją, mokėsi Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykloje, Vilniaus konservatorijoje mokėsi groti gitara. Jaunystėje grojo grupėse „Saulės kliošas“, „SKAMP“, taip pat su Algirdu Klova ir Andriumi Mamontovu. Studijavo kompoziciją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2017 metais įgijo meno daktaro laipsnį. Dėsto akustinę bei elektroninę kompoziciją LMTA ir KTU. Kompozitoriaus pomėgiai – kulinarija, jėgos aitvarai, žygiai gamtoje.

Projektą pristato meno, kultūros ir laisvalaikio portalas vilniausgalerija.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!