Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 22 liepos d. 11:55
Kultūriniai Ukrainos palaikymo projektai vilnijo po Europą ir JAV

Pranešimo spaudai nuotr.

Ukrainoje prasidėjus karui, šios šalies palaikymo iniciatyvos nuvilnijo per visą pasaulį. Į tai aktyviai įsitraukė ir Lietuvos ambasadose užsienyje dirbantys Lietuvos kultūros atašė, kurie tiek inicijavo, tiek patys įgyvendino nemažai Ukrainos menininkus pristatančių ir kitų su šia šalimi susijusių projektų. Jų įvairovė plati: rengtos filmų peržiūros, parodos, koncertai, kūrybinės dirbtuvės, diskusijos, publikuoti Lietuvos intelektualų straipsniai, išreiškiantys palaikymą Ukrainai.

Bene plačiausiai nuskambėjo Ukrainoje nužudyto režisieriaus Manto Kvedaravičiaus vardas, o jo dokumentinio filmo „Mariupolis“ peržiūros ir šviesiam režisieriaus atminimui skirti renginiai vyko Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Danijoje, Ukrainoje. Nemažai dėmesio sulaukė ukrainiečių režisierės, rašytojos Irynos Tsilyk filmas „Mėlyna kaip apelsinas žemė“, kurį prodiusavo režisierė Giedrė Žickytė. Jis dvi savaites rodytas daugelyje kino teatrų visoje Italijoje. Šis filmas atidarė JAV vykusį Europos šalių kino festivalį, juosta taip pat pristatyta Londone, Mančesteryje, Paryžiuje.

Palaikymą Ukrainai ir solidarumą su jos žmonėmis Italijos žiniasklaidoje išreiškė Karolis Kaupinis, Lenkijos – Kristina Sabaliauskaitė, Tomas Venclova, Paulina Pukytė. K. Kaupinis kartu su aktore Viktorija Kuodyte dalyvavo Kampanijos festivalių fondo (Italija) inicijuotame projekte „No War: the Role of performing Arts and Culture in Peace-building“, kviesdami menininkus atvirai diskusijai apie šių dienų tragiškus įvykius Ukrainoje. Režisierius Paulius Markevičius su Varšuvos teatru „Komuna Warszawa“ pristatė spektaklio „Analizuojant žvėrį“ kūrybines dirbtuves, į kurias įtraukė lenkų, ukrainiečių, baltarusių aktorius.

Solidarumo su Ukraina, paramos jai renginiai taip pat vyko Pompidou centre Paryžiuje, o Niujorke įsikūrusios Europos šalių diplomatinės atstovybės ir kultūros institutai kartu su Ukrainos institutu Amerikoje organizavo tarptautinį klasikinės muzikos koncertą, kuriame dalyvavo lietuvių pianistas Andrius Žlabys. Skandinavijos šalyse dėmesį į įvykius Ukrainoje paskatino atkreipti muzika: koncertų ciklas #coolsoundsLT „YouTube“ kanale LITHUANIAN ART AND CULTURE IN SE-FI-DK, Ukrainos nacionalinio kamerinio orkestro „Kyiv Soloists“ gastrolės Švedijoje ir Norvegijoje. Už orkestro koncertų bilietus ir per kitas aukojimo akcijas surinkta 8 mln. Švedijos kronų, kurios skirtos humanitarinei pagalbai Ukrainos žmonėms, o Budės miestas (Norvegija) „Kyiv Soloists“ narius įdarbino Arktikos filharmonijoje, suteikė laikinus namus ir socialines garantijas iki tol, kol orkestras galės sugrįžti į Ukrainą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!