Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 2 liepos d. 18:10
Knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ ištraukos: ekonomistas Rapolas Striūkas
„Vilniaus sekretai“

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2020

Š. m. vasario 23 d. Vilniaus knygų mugėje pristatyta Linos Lauros Švedaitės sudaryta knyga „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurią 2022 m. išleido leidykla „Slinktys“. Vilniaus klubas ir Lietuvos leidėjų asociacija Vilniaus klubo skatinamąją premiją už naują šiuolaikišką ir netikėtą žvilgsnį į šiandieninį Vilnių skyrė autorei Linai Laurai Švedaitei. „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ – tai žvilgsnis į šiandienę sostinę ir jos gyventojus. Knygoje ieškoma atsakymų į klausimus: kokios sostinės vizijos? Kokia šio miesto kolektyvinė atmintis? Kas slepiasi jo pasąmonėje? Daug dėmesio skiriama miesto miegamiesiems rajonams. Knygą sudaro pokalbiai apie Vilnių, vilniečių atsiminimai ir liudijimai, poetiniai tekstai, fotografijos ir sostinės paviršių atspaudai. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka iš knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurioje kalbinamas ekonomistas Rapolas Striūkas.

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Su ekonomistu Rapolu Striūku kalbėjomės Subačiaus gatvėje, netoli „Maximos“. Ant galvų snigo kaštonų žiedais.

Dabar stovime Subačiaus gatvėje, prie tavo vaikystės namų. Kokių prisiminimų iškyla?

Stovime prie bendrabučio. Tik augdamas pradėjau skirti, kuo bendrabutis skiriasi nuo paprasto daugiabučio. Vaikystėje tėtis man yra pasakęs: „Tu labai garsiai nesigirk, kad bendrabuty gyveni.“ Tada nesupratau – kuo čia blogai tas bendrabutis? „Nieko tokio, – sako, – tiesiog nesigirk.“ Vėliau supratau.

Ką supratai?

Mano tėvai turi butą šeštame aukšte. Su kaimyne dalijasi vonia ir tualetu. Vaikystėje dėl to nekildavo klausimų. Taip pat turi visiškai atskirą kambarį su balkonu, vadindavo „raudonuoju kambariu“. Anksčiau jis buvo naudojamas bendrabučio aukšto užsiėmimams, šventėms ir kitiems reikalams, o artėjant Nepriklausomybės laikams, naikino tą bendrabutį, visi įsirengė savo virtuves, tas kambarys atlaisvėjo, gimė brolis ir kambarį paskyrė mums. Turėjome du kambarius skirtinguose aukšto galuose. Visas aukštas turėjo vieną virtuvę, o prie virtuvės – mažas sandėliukas, kur visi laikydavo konservus, uogienes ir kt.: atsidarai savo lentyną, pasiimi savo raugintus agurkus ir eini. Keista juk.

Kaip vadindavai rajoną, kuriame gyvenai? 

Tik būdamas studentu pradėjau vartoti žodį Markučiai. Anksčiau sakydavom Subačiovkė, kartais Puškinovkė, Markučiai būdavo tik žemėlapyje.

Kaip apibūdintum Markučių gyventojus?

Dabar į Markučius keliasi daug įvairesni žmonės. Ryškesni, jaunimo daugiau. Seniau čia gyveno – nesugalvoju žodžio – gal pilkesni žmonės, bet ne blogąja prasme. Mažiau išsišokantys.

Lankiau Antano Vienuolio mokyklą, prie Aušros vartų, važiuodami namo, eidavome į stotelę prie Tymo turgaus. Kai buvau koks trečiokas, belaukdamas autobuso matau: prieina kokie aštuntokai ir jau tuoj prisikabins. Prisiartina ir vienas sako: „Pala, pala, jis iš mūsų rajono, viskas gerai.“ Aną kartą likau nenuskriaustas.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2020

Turėjai stogą?

Pasakysiu kitaip – niekada nesijaučiau nesaugus. Tik darželyje vyresni mašinėlę buvo atėmę. Bet šito nesureikšmindavau tais laikais.

Kokios tau čia svarbios vietos?

Mano žemėlapis nėra labai didelis. Namai, darželis už tvoros, stadionas, parkas, parduotuvė ir autobusų stotelė. Čia pat žaisdavome vasmiorką, o rudenį kratydavome kaštonus, dabar, mačiau, nupjautos apatinės šakos – gal saugo vaikus. Dar pirmos klasės mokytoja vesdavosi į savo namus tarp dviejų kalnų. Bet čia, kur stovime, baigiasi mano Markučiai, o jie juk daug didesni – ta visa kalvota dalis, kur aš labai mažai buvęs. Dabar net pats pagalvoju, kodėl nepereidavau gatvės ir nepatyrinėjau apylinkių.

Ką veikdavote parke?

Vasarą eidavome pasivaikščioti, pamėtyti akmenų į prūdą. Eidavome prie geležinkelio pažiūrėti, kaip važiuoja traukiniai, ant bėgių palikdavome centų. Žiemą čiuožinėdavome.

Ar lėktuvai ir traukiniai yra Markučių garsyno dalis?

Traukiniai matydavosi ir iš mūsų aukšto, bet nesigirdėjo. O lėktuvai leidžiasi virš namo, labai garsiai, vaikystėje šito nepastebėdavau. Tik kai atvažiuodavo kas nors aplankyti, prišokdavo prie langų ir sakydavo: „Pas jus čia taip garsiai lėktuvai leidžiasi!“

Koks jausmas tau čia stovėti?

Mano kolega savo vaikus gąsdina, kad, jei nesimokys, turės tokiame rajone gyventi. O man čia sava.

Dabar visos statybos vyksta pramoninėje dalyje, uždarose teritorijose, buvusiose gamyklose ir pan. Todėl atrodo, kad gentrifikacijos procesai į Markučius nesiveržia, o greičiau juos plečia.

Visi sako, kad Markučiai keičiasi, daug statybų, bet senosios dalies juk niekas nekeičia. Turbūt sunku ją pakeisti palaikant ir išlaikant senuosius gyventojus. Dažniausiai kaita eina paskui pinigus arba pinigai lemia greitesnę kaitą, greitesnius pokyčius.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!