Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 16 gruodžio d. 20:33
Kalėdos Čekijos pilyse ir rūmuose

Sychrov. Fot. Ladislav Renner

Prieškalėdinis ir kalėdinis laikotarpis – tai puikus laikas aplankyti Čekijos pilis ir rūmus. Daugelis pilių ir rūmų šventėms paruošė kalėdines dekoracijas ir specialius maršrutus. Lankytojai gali įsigyti dovanų amatininkų turguose, susipažinti su senoviniais švenčių papročiais ir tradicijomis. Daugelis vietų bus atidaryta nuo Kalėdų iki metų pabaigos.

Nuo 2023 m. lapkričio 17 d. iki 2024 m. sausio 21 d., Loučeno rūmai, įsikūrę Vidurio Čekijos krašte, prisipildys Kalėdų magijos. Specialiame maršrute „Eglutės istorija“ galima pasigrožėti iškilmingai papuoštais interjerais su dvidešimčia eglučių. Kiekviename pilies kambaryje yra skirtinga eglutė su informacija apie Kalėdų papročius. Po ekskursijos galėsite patys pasigaminti kalėdinį papuošimą. Kalėdinė nuotaika tvyros ne tik Loučeno rūmų interjere, bet ir kieme, kur rasite didžiausią Čekijoje Advento vainiką. Sutemus rūmų parkas virsta stebuklų šalimi, kupina šviesos skulptūrų. Tūkstančiai žiburių lydės lankytojus per „Labirintariumą“, kurį sudaro 12 parko labirintų.

Loučeno pilis. Pranešimo spaudai nuotr.

Tršebonio rūmai, įsikūrę Pietų Čekijos regione, buvo mėgstamiausia garsiosios čekų, vokiečių ir austrų Švarcenbergų šeimos kalėdinė rezidencija. Be specialaus maršruto, kuris lankytojams bus atvertas nuo 2023 m. gruodžio 1 d. iki 2024 m. sausio 5 d. rūmai paruošė dvi kalėdines parodas: rankų darbo kalėdinių papuošimų parodą (gruodžio 2-9 d.) ir parodą „Stiklinės Kalėdos“ (gruodžio 12-17 d.). Kalėdų dvasią galėsite pajusti ir Advento turguje, kuris vyks rūmų kieme gruodžio 16 ir 17 dienomis nuo 9 iki 16 val.

Susiję:

Šventiškai išpuošti kambariai, eglutės, rankomis tapytos dekoracijos, istorinės dovanos ir sausainių kvapas… Visa tai laukia Sychrovo rūmuose, Libereco krašte, kuriame nuo 2023 m. gruodžio 27 d. iki 2024 m. sausio 1 d. galės apsilankyti visi kalėdinės nuotaikos mylėtojai. Ekskursijos vyksta be gido, todėl pasakiškus interjerus kiekvienas gali tyrinėti savarankiškai.

Lapkričio 11 – gruodžio 23 dienomis Valticės rūmuose (Pietų Moravijos kraštas), kurie yra į UNESCO sąrašą įtraukto Lednicės-Valticės komplekso dalis, eksponuojami šventiškai papuošti Pranciškaus I Lichtenšteino apartamentai. Barokinių rūmų interjerą puošia daugiau nei 10 eglučių ir tūkstančiai rankų darbo kalėdinių dekoracijų iš stiklo dirbtuvių iš visos Čekijos. Rūmuose galėsite grožėtis ne tik istoriniais stiklo kūriniais, bet ir UNESCO saugomais stiklo perliukais, pagamintais Rautis dirbtuvėse, taip pat Koulier moderno stiliaus kalėdinių dekoracijų kolekcija, retro papuošimais iš Slezská tvorba dirbtuvių ir kitais blizgančiais stebuklais. Advento sekmadieniais – gruodžio 3, 10 ir 17 dienomis rūmuose taip pat galėsite sukurti savo kalėdines dekoracijas. Tačiau nepamirškite, kad vietą pilies dirbtuvėse reikia rezervuoti iš anksto!

Lednice. Fot. Vydavatelstvi

Hradeko prie Nechanicės rūmai, Hradec Kralovės krašte, pastatyti Vindzoro gotikos stiliumi. Artėjant Kalėdoms rūmai siūlo nepamirštamą magišką atmosferą. Interjerai bus papuošti kalėdinėmis dekoracijomis gruodžio 2–17 dienomis. Advento ekskursijos metu gidai papasakos, kokie buvo pirmieji eglutės papuošimai, kas buvo patiekiama ant stalo Kūčių vakarą, bei pridurs keletą įdomybių apie gražiausią metų šventę. Svečiai taip pat galės grožėtis spragtukų ir prakartėlių kolekcija. Advento metu veiks ir pilies virtuvė, kurioje galėsite paragauti tikro angliško punšo. Vakarinis apsilankymas žvakių apšviestuose rūmuose bus siūlomas penktadieniais, gruodžio 1, 8 ir 15 d., tačiau vietą būtina užsisakyti iš anksto.

Kalėdos Čekijos pilyse

Hradek u Nechanic. Fot. Michal Dedic

Adventiniai apsilankymai vienuose gražiausių Čekijos rūmų – Hlubokos rūmuose, Pietų Čekijos krašte – vyks savaitgalį, gruodžio 9 ir 10 dienomis. Maršrutas apima privačius Švarcenbergų šeimos kambarius. Taip pat bus galima apžiūrėti rūmų virtuvę ir paragauti keptų kaštonų bei karštų sulčių. Iki gruodžio 17 d. lankytojų laukia žiemos maršrutas, kuris yra atidarytas kiekvieną dieną.

Kaip aukštuomenė ir paprasti žmonės šventė Kalėdas prieš šimtus metų? Apie tai galėsite sužinoti vienoje seniausių Čekijos pilių – Česki Šternberko pilyje, Vidurio Čekijos krašte. Lankytojai galės išbandyti specialų kalėdinį maršrutą lapkričio 25 d. bei gruodžio 2, 9 ir 16 dienomis. Svečiai galės sužinoti daugiau apie Kalėdų istoriją Čekijoje, tradicijas ir papročius, taip pat apžiūrėti prakartėles ir istorinius žaislus. Jei nespėsite atvykti į Česki Šternberką iki Kalėdų, vis tiek galite aplankyti pilį žiemos ekskursijos metu. Žiemos maršrutas bus atidarytas kiekvieną savaitgalį iki kovo pabaigos 11:00 ir 14:00 val.

Šventiškai papuoštuose Kromeržyžo rūmuose (Zlyno regionas), kurie kartu su sodais yra įtraukti į UNESCO sąrašą, savaitgaliais nuo gruodžio 2 iki 17 d., skambant kalėdinėms melodijoms, gidai pasakos apie Advento ir Kalėdų papročius.

Kalėdos Čekijos pilyse

Kromeržyžo rūmai. Fot. Mino Surkala (Shutterstock)

Jindržihūv Hradec miesto rūmai, Pietų Čekijoje, daugelį metų buvo tikra Advento klasika. Savaitgalį, gruodžio 9 ir 10 d., svečių laukia teatro, šokio ir muzikos pasirodymai bei amatininkų turgus.

Kalėdų atmosferą be abejo pajusite viduramžių Kržyvoklato pilyje (Vidurio Čekijos kraštas), vienoje svarbiausių ir didžiausių Čekijos pilių. Savaitgaliais, gruodžio 9-10 d. ir 16-17 d. gabūs amatininkai įsirengs savo prekystalius prie pat pilies vartų. Tradicinėje mugėje rasite tokių skanėstų kaip džiovinti vaisiai, karštas vynas, sausainiai ir dešrelės. Lankytojų laukia tradicinių amatų pasirodymai, tautinių šokių ir muzikos spektakliai, žonglieriai, akrobatai ir kojūkais vaikščiojantys angelai.

Nuo praėjusių metų lankytojai gali grožėtis įspūdingais Zakupų rūmų (Libereco rajonas) interjerais ir žiemos sezonu. Šventiškai dekoruotus rūmus svečiai gali aplankyti per Advento savaitgalius nuo gruodžio 2 iki 18 d.

Advento metu ant Pardubicės rūmus supančių gynybinių pylimų nušvis šimtai tūkstančių žiburių – šviesų skulptūros, mirgančios grandinės ir spindinčios dekoracijos. Gruodžio 9 d. rūmų interjeras prisipildys saldžių kalėdinių skanėstų kvapu. Šioje unikalioje mugėje kalėdinių dovanų galėsite įsigyti tiesiai iš amatininkų ir menininkų. Renginį lydės muzikinė ir kultūrinė programa.

Kalėdos Čekijos pilyse

Pardubicės rūmai. Fot. Tomáš Kubelka

Kalėdos Čekijos pilyse

Pardubicės rūmai. Fot. Tomáš Kubelka 

Gruodžio savaitgaliais Slatinanų rūmų (Pardubicės apskritis) lankytojai susipažins su Auerspergų didikų giminės istorija, sužinos, kaip rūmuose buvo švenčiamos Kalėdos, taip pat aplankys reprezentacinius kambarius ir rūmų virtuvę.

Kalėdos Čekijos pilyse

Slatinanų rūmai. Fot. archiv NPÚ

Nors Stiassni vila Brno nėra pilis, nei rūmai, ji šiek tiek panaši į rūmus. Vila buvo pastatyta daug vėliau, tais laikais, kai aristokratija jau nesvajojo apie dideles prabangias rezidencijas, o statėsi patogesnius ir praktiškesnius būstus. Advento ir Kalėdų ekskursijų metu bus galima pamatyti elegantiškus XX amžiaus trečiojo ir ketvirtojo dešimtmečio interjerus su tradicinėmis dekoracijomis. Čia galima pamatyti Kalėdų eglutę su istoriniais papuošimais iš pūstų stiklo perliukų. Viloje taip pat atidaryta senovinių žaislų paroda. Viloje Kalėdų tradicijos siekia Pirmosios Respublikos laikus. Jų nepakeitė net tai, kad vilų savininkais tapo žydų tekstilės verslininko šeima. Kaip tai buvo įmanoma ir kaip viloje buvo švenčiamos Kalėdos? Atvykite ir patys sužinokite. Žiemos maršrutas Stiassni viloje yra atviras lankytojams nuo lapkričio 24 d. iki gruodžio pabaigos, savaitgaliais ir tam tikromis darbo dienomis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!